Sposób przygotowania:
Rolada z brzoskwiniami i kremem
CIASTO: z białek ubijam sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier puder. Następnie dodaję po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam przez gęste sitko i dokładnie mieszam z płatkami owsianymi. Mieszankę dodaję partiami do ubitych jajek miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Wlewam roztopione i przestudzone masło oraz letnią wodę, delikatnie miksuję. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*C i piekę 12 minut. Gorące ciasto wykładam na lnianą ściereczkę, usuwam papier do pieczenia, a ciasto razem ze ściereczką zwijam w roladę. Odkładam do całkowitego wystygnięcia. KREM: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Bardzo mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i mieszam z roztopioną czekoladą i serkiem. Krem wkładam na pół godziny do lodówki. Brzoskwinie odsączone z syropu kroję na drobne kawałki. Gdy ciasto przestygnie rozwijam je, równomiernie rozsmarowuję krem i wykładam pokrojone brzoskwinie i zwijam roladę. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.
iziona
anemon
iziona, dziękuję i masz rację ten krem jest bardzo dobry i można go również wykorzystać do innych ciast i deserów.
Netka
anemon
Netka, dziękuję, ale nie ma co patrzeć, trzeba piec.
Netka
Swięte słowa:) Muszę coś w końcu upiec,bo póki co to na razie tylko gadam:D
msewka
anemon