Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada z cielęciny z kiełbasą parówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taką roladę podawać na zimno do pieczywa lub na gorąco z sosem do obiadu.

Rolada z cielęciny z kiełbasą parówkową

Składniki:

Rolada z cielęciny z kiełbasą parówkową

 

  • 1,5 kg pieczeni cielęcej
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2-3 cienkie parówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki smalcu
  • 1/2 kostki rosołowej
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rolada z cielęciny z kiełbasą parówkową
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody. Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał prostokątny płat mięsa, zbić tłuczkiem, natrzeć roztartymi z solą 2 ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, pozostały roztarty z solą ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Na przygotowany płat mięsa wyłożyć mięso mielone, wyrównać. Z jednej strony ułożyć obraną z osłonek parówkę, zwinąć mięso w rulon, związać bawełnianą nitką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, skropić 3-4 łyżkami gorącej wody, przykryć, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp około 190 stopni około 1 godziny polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i bulionem.