Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada z dodatkiem banana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepyszne ciasto z dodatkiem banana

Rolada z dodatkiem banana

Składniki:

Rolada z dodatkiem banana

 

  • jajka 4 sztuki
  • cukier kryształ 0,5 szklanki
  • maka 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżeczki
  • krem
  • masło 1 kostka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • cukier puder 4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • banany 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Rolada z dodatkiem banana
Przygotować jajka które muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem. Rozmieszać i dodać białka. Delikatnie wymieszać i przelać na papier do pieczenia dokładnie rozprowadzając. Piec ok 8-10 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roladę przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i szybciutko zwinąć. Odczekać aż wystygnie. Przygotować mleko i garnuszek.Budyń rozrobić wedle przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Ciepłe masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier puder i miksować na puch. Dodawać po łyżeczce ostudzonego budyniu ciągle miksując. Banana rozgnieść widelcem i dodać do miksowanego budyniu. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować. Roladę rozwinąć. Wyłożyć dokładnie krem na roladę i zwinąć. Lekko przycisnąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na wierzch posypać cukrem pudrem i przyozdobić kawałkami banana.