Sposób przygotowania:
Rolada z kaczki wg Smakosza
Przygotowanie:
Z kaczki usunąć kości,zaczynając tę czynność od przekrojenia skóry i mięśni wzdłuż grzbietu.Odciąć skrzydełka,a skórkę w tym miejscu zaszyć.Kości udek usunąć od środka.Z oddzielnej skóry razem z mięsem uformować prostokąt.Ostrym nożem skroić grube płaty mięśni z części piersiowej i lekko rozbite rozłożyć w miejscach,gdzie mięśni jest mniej.Mięso wieprzowe zemleć,wątrobę drobno posiekać.Słoninę pokrajać w drobną kostkę,obgotować 2-3 minuty,wystudzić w zimnej wodzie.Żółtka utrzeć z przyprawami i natką,dodać mielone mięso,posiekaną wątrobę,wyrobić nadzienie.Na koniec wymieszać je ze spienionym białkiem.Posmarować nadzieniem równo przygotowane mięso i skórę,zwinąć,zaszyć brzegi białą bawełnianą nitką.Skropić roladę tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec do zarumienienia.
Z kaczki usunąć kości,zaczynając tę czynność od przekrojenia skóry i mięśni wzdłuż grzbietu.Odciąć skrzydełka,a skórkę w tym miejscu zaszyć.Kości udek usunąć od środka.Z oddzielnej skóry razem z mięsem uformować prostokąt.Ostrym nożem skroić grube płaty mięśni z części piersiowej i lekko rozbite rozłożyć w miejscach,gdzie mięśni jest mniej.Mięso wieprzowe zemleć,wątrobę drobno posiekać.Słoninę pokrajać w drobną kostkę,obgotować 2-3 minuty,wystudzić w zimnej wodzie.Żółtka utrzeć z przyprawami i natką,dodać mielone mięso,posiekaną wątrobę,wyrobić nadzienie.Na koniec wymieszać je ze spienionym białkiem.Posmarować nadzieniem równo przygotowane mięso i skórę,zwinąć,zaszyć brzegi białą bawełnianą nitką.Skropić roladę tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec do zarumienienia.