Sposób przygotowania:
Rolada z kremem z mascarpone i bananem
Ciasto piekę na płaskiej brytfannie, która zazwyczaj jest w piekarniku . Wykładam ja papierem do pieczenia i smaruję masłem.
CIASTO: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem. Białka ubijam osobno na sztywną pianę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i powoli dosypuję do żółtek. Następnie dodaję pianę z białek za pomocą dużej łyżki i delikatnie mieszam. Tak przygotowane ciasto wylewam do formy i wkładam do piekarnika. Piekę około 15min. w temp 170-180st.
Wyjmuję i kładę na wcześniej przygotowaną ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem. Układam papierem do góry. Zdejmuję papier a ciasto zawijam w ściereczkę i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu rozwijam , na brzegu kładę banana a całość smaruję przygotowanym kremem. Zawijam.
KREM: Serek mascarpone miksuję z cukrem. Śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję ją do serka i wszystko delikatnie mieszam.Roladę wkładam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podaję schłodzoną. Smacznego. :)
CIASTO: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem. Białka ubijam osobno na sztywną pianę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i powoli dosypuję do żółtek. Następnie dodaję pianę z białek za pomocą dużej łyżki i delikatnie mieszam. Tak przygotowane ciasto wylewam do formy i wkładam do piekarnika. Piekę około 15min. w temp 170-180st.
Wyjmuję i kładę na wcześniej przygotowaną ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem. Układam papierem do góry. Zdejmuję papier a ciasto zawijam w ściereczkę i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu rozwijam , na brzegu kładę banana a całość smaruję przygotowanym kremem. Zawijam.
KREM: Serek mascarpone miksuję z cukrem. Śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję ją do serka i wszystko delikatnie mieszam.Roladę wkładam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podaję schłodzoną. Smacznego. :)