Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Rolada z kurczaka z boczniakami w prosciutto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak faszerowany boczniakami i suszonymi pomidorami otulona szynką parmeńską, z placuszkami z cukinii i konfiturą z czerwonej cebuli i sosem winno-wiśniowym.

Rolada z kurczaka z boczniakami w prosciutto

Składniki:

Rolada z kurczaka z boczniakami w prosciutto

 

 

 

 

  • konfitura z cebuli czerwonej:
  • 1,5 kg cebuli czerwonej
  • 100 g rodzynek
  • dżem porzeczkowy
  • wino czerwone 0,5 l
  • miód 3 łyżki
  • imbir /chilli - wedle uznania

 

 

  • sos:
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 50 ml wiśniówki
  • cukier 50 g

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka z boczniakami w prosciutto
Przygotowujemy konfiturę : Cebule obieramy , kroimy w piórka i karmelizujemy na oliwie. Zalewamy czerwonym winem , dodajemy miód , rodzynki i dusimy na średnim ogniu. Po około 10 min. dodajemy starty imbir , posiekaną papryczkę chilli i miód. Dusimy dalej przez kolejne 10 min. Na koniec dodajemy dżem. Dusimy wszystko jeszcze około 5/10 minut. Studzimy.

Cukinię ścieramy ze skórą na tarle. Solimy i po 5 min. odciskamy z nadmiaru wody. Na tych samych oczkach ścieramy ziemniaka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jajka. Dodajemy mąkę i bułkę tartą aby powstała dość gęsta i zwarta masa. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Filet z kurczaka oczyszczamy , rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Pokrojone boczniaki smażymy z cebulą , dodajemy suszone pomidory i smażymy dalej. Zalewamy odrobiną białego wina, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn odpruje. Studzimy. Na rozbitego i przyprawionego kurczaka nakładamy farsz , zwijamy w roladę.

Na foli aluminiowej rozkładamy plastry prosciutto tak by zachodziły na siebie. kładziemy zwinięte mięso i owijamy szynka. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Na patelnie wlewamy wino , gdy odparuje o połowę dolewamy wiśniówkę i dodajemy cukier. Redukujemy sos aż będzie gęsty. Wszystkie składniki nakładamy gorące oprócz konfitury z czerwonej cebuli.