Sposób przygotowania:
Rolada z kurczaka z boczniakami w prosciutto
Przygotowujemy konfiturę : Cebule obieramy , kroimy w piórka i karmelizujemy na oliwie. Zalewamy czerwonym winem , dodajemy miód , rodzynki i dusimy na średnim ogniu. Po około 10 min. dodajemy starty imbir , posiekaną papryczkę chilli i miód. Dusimy dalej przez kolejne 10 min. Na koniec dodajemy dżem. Dusimy wszystko jeszcze około 5/10 minut. Studzimy.
Cukinię ścieramy ze skórą na tarle. Solimy i po 5 min. odciskamy z nadmiaru wody. Na tych samych oczkach ścieramy ziemniaka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jajka. Dodajemy mąkę i bułkę tartą aby powstała dość gęsta i zwarta masa. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Filet z kurczaka oczyszczamy , rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Pokrojone boczniaki smażymy z cebulą , dodajemy suszone pomidory i smażymy dalej. Zalewamy odrobiną białego wina, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn odpruje. Studzimy. Na rozbitego i przyprawionego kurczaka nakładamy farsz , zwijamy w roladę.
Na foli aluminiowej rozkładamy plastry prosciutto tak by zachodziły na siebie. kładziemy zwinięte mięso i owijamy szynka. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Na patelnie wlewamy wino , gdy odparuje o połowę dolewamy wiśniówkę i dodajemy cukier. Redukujemy sos aż będzie gęsty. Wszystkie składniki nakładamy gorące oprócz konfitury z czerwonej cebuli.
Cukinię ścieramy ze skórą na tarle. Solimy i po 5 min. odciskamy z nadmiaru wody. Na tych samych oczkach ścieramy ziemniaka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jajka. Dodajemy mąkę i bułkę tartą aby powstała dość gęsta i zwarta masa. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Filet z kurczaka oczyszczamy , rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Pokrojone boczniaki smażymy z cebulą , dodajemy suszone pomidory i smażymy dalej. Zalewamy odrobiną białego wina, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn odpruje. Studzimy. Na rozbitego i przyprawionego kurczaka nakładamy farsz , zwijamy w roladę.
Na foli aluminiowej rozkładamy plastry prosciutto tak by zachodziły na siebie. kładziemy zwinięte mięso i owijamy szynka. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Na patelnie wlewamy wino , gdy odparuje o połowę dolewamy wiśniówkę i dodajemy cukier. Redukujemy sos aż będzie gęsty. Wszystkie składniki nakładamy gorące oprócz konfitury z czerwonej cebuli.
kołczu