karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa rolada z mięsa mielonego zawinięta z jajkami i ogórkami konserwowymi. Może być podawana jako dodatek do kanapek albo mięsna część obiadu. Dobrze smakuje z sosami grzybowymi oraz surówkami.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem

 

  • 80 dag mielonej łopatki
  • 3 duże ugotowane na twardo jajka
  • 2-3 posiekane ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Szczypta bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • Sól, pieprz
  • Kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem
Do zmielonej łopatki dodać sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie zioła i przyprawy, prócz czubrycy.

W razie potrzeby, małą część mięsa usmażyć i sprawdzić stan doprawienia. Olej użyty do smażenia, po lekkim przestudzeniu, również dodać do zmielonego mięsa. Wymieszać. Gdy całość będzie już dostatecznie przyprawiona, rozłożyć mięso na płasko na papierze do pieczenia na długość foremki, w której będzie ono zapiekane.

Ugotowane jajka posiekać bądź przecisnąć przez krajarkę do warzyw i zmieszać z poszatkowanymi ogórkami, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na przygotowanym mięsie. Następnie posługując się papierem do pieczenia, zawijać mięso jak roladę. Zawinięte włożyć do foremki. Zapiekać przez 60 min. W temp. 180 st. C.
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem
Farsz rolady to jajka wymieszane z ogórkami konserwowymi i przyprawami
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem
Przygotowane surowe i zawinięte mięso umieścić w foremce i zapiekać
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem i ogórkiem
Rolada po upieczeniu puści pyszne soki, które po schłodzeniu mogą zamienić się w pyszną naturalną galaretkę