Sposób przygotowania:
Zapiekane kotlety z paprykąI
1. Do naczynia miksującego przekładam ser parmezan, liście pietruszki, jedną łyżeczkę soli oraz umytą, obraną z nasion, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili. Dwie minuty blenduję blenderem. Odstawiam na bok.
2. Ziemniaki obieram, myję, kroję w grubsze plasterki. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do miski, dodaję oliwę i wcześniej przygotowaną masę serową. Dokładanie mieszam.
II
3. Do drugiej miski przekładam mięso mielone, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijam jajko, dodaję musztardę, wlewam mleko, wsypuję bułkę tartą, paprykę słodką, pieprz, sól, majeranek i dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej robię kuleczki.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam na przemian warzywa oraz kuleczki mięsne.
5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
III
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2