Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane kotlety z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie danie obiadowe, które przygotujesz szybko, łatwo, bez stania przy smażeniu. Dania pieczone w piekarniku są zdrowsze i szybsze w wykonaniu, wszystko układamy na blaszce do pieczenia.

Zapiekane kotlety z papryką

Składniki:

Zapiekane kotlety z papryką

Składniki na kotlety:

Składniki pozostałe:

Sposób przygotowania:

Zapiekane kotlety z papryką

I

Zapiekane kotlety z papryką
Przygotowanie warzyw, ziemniaki obieramy, kroimy, paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy.

1. Do naczynia miksującego przekładam ser parmezan, liście pietruszki, jedną łyżeczkę soli oraz umytą, obraną z nasion, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili. Dwie minuty blenduję blenderem. Odstawiam na bok.
2. Ziemniaki obieram, myję, kroję w grubsze plasterki. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do miski, dodaję oliwę i wcześniej przygotowaną masę serową. Dokładanie mieszam.

II

Zapiekane kotlety z papryką
Przygotowanie mięsa, wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą, formujemy kotlety i układamy na blaszce razem z warzywami.

3. Do drugiej miski przekładam mięso mielone, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijam jajko, dodaję musztardę, wlewam mleko, wsypuję bułkę tartą, paprykę słodką, pieprz, sól, majeranek i dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej robię kuleczki.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam na przemian warzywa oraz kuleczki mięsne.
5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

III

6. Danie gotowe.
7. Smacznego.