Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taką roladę można zrobić z mięsa cielęcego lub z piersi z indyka.

Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

Składniki:

Rolada z mięsa wieprzowego z szynką

 

  • 1 kg pieczeni wieprzowej
  • 15 dag szynki gotowanej
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa wieprzowego z szynką
Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał płat. Następnie mięso zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Posiekana cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Bułkę z jajkiem zmiksować, dodać osączoną z zalewy kukurydzę, usmażoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę szynkę, przyprawić do smaku, wymieszać. Farsz wyłożyć na mięso, rozsmarować. Z jednej strony ułożyć obrane całe marchewki. Mięso zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut w temp 220stopni. Gdy mięso się zrumieni, obniżyć temp do 180 stopni i piec około 50 minut polewając od czasu do csasu wodą. Podawać na zimno lub gorąco.