Sposób przygotowania:
Rolada z mięsa wieprzowego z szynką
Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż tak aby powstał płat. Następnie mięso zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Posiekana cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Bułkę z jajkiem zmiksować, dodać osączoną z zalewy kukurydzę, usmażoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę szynkę, przyprawić do smaku, wymieszać. Farsz wyłożyć na mięso, rozsmarować. Z jednej strony ułożyć obrane całe marchewki. Mięso zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut w temp 220stopni. Gdy mięso się zrumieni, obniżyć temp do 180 stopni i piec około 50 minut polewając od czasu do csasu wodą. Podawać na zimno lub gorąco.