Sposób przygotowania:
Rolada z rodzynkami, migdałami i kremem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki opłukać, osączyć i pokroić na drobne kawałki. Żółtka utrzeć razem z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną czekoladę i rodzynki wraz z migdałami, dokładnie wymieszać. Białka wraz ze szczypta soli ubić na sztywna pianę. Pianę delikatnie połączyć z czekoladowa masą. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Upieczone ciasto przykryć ściereczką aż wystygnie. Kremówkę ubić razem z usztywniaczem. Ostudzone ciasto opłukać kakao i obracając wyjąc na papier. Delikatnie oderwać papier na którym piekło się ciasto, posmarować powierzchnię bita śmietaną i zwinąć roladę wolno unosząc jeden z brzegów papieru. Podawać od razu.