szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Rolada z rodzynkami, migdałami i kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna rolada z rodzynkami, migdałami i bitą śmietaną.

Rolada z rodzynkami, migdałami i kremem

Składniki:

Rolada z rodzynkami, migdałami i kremem

 

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 50 gram rodzynków
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • sól
  • KREM:
  • 250 ml kremówki
  • 4 łyżeczki kakao
  • torebka do usztywniaczy bitej smietany

Sposób przygotowania:

Rolada z rodzynkami, migdałami i kremem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki opłukać, osączyć i pokroić na drobne kawałki. Żółtka utrzeć razem z cukrem na sztywną pianę, dodać roztopioną czekoladę i rodzynki wraz z migdałami, dokładnie wymieszać. Białka wraz ze szczypta soli ubić na sztywna pianę. Pianę delikatnie połączyć z czekoladowa masą. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Upieczone ciasto przykryć ściereczką aż wystygnie. Kremówkę ubić razem z usztywniaczem. Ostudzone ciasto opłukać kakao i obracając wyjąc na papier. Delikatnie oderwać papier na którym piekło się ciasto, posmarować powierzchnię bita śmietaną i zwinąć roladę wolno unosząc jeden z brzegów papieru. Podawać od razu.