Sposób przygotowania:
Rolada z żeberek z owocami
Śliwki umyć i zamoczyć w wodzie na kilka godzin. Żeberka umyć, osuszyć, wyjąć kości, mięso natrzeć solą i pieprzem. Jabłka obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Śliwki osączyć z wody. Owoce wyłożyć na płat mięsa i ciasno zwinąć w rulon, obwiązać nitką kuchenną. Mięso włożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni, zrumienić. Następnie skropić wodą i piec około 1,5 godz, polewając od czasu do czasu sosem powstałym z pieczeni. Gdy mięso będzie miękkie, do rondelka zlać sos, dodać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody i chwilę zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z rolady usunąć sznurek, mięso pokroić w plastry, podawać gorące polane sosem.