Sposób przygotowania:
Knedlowa rolada ze szpinakiem:
Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić mini kostką czosnkową , pieprzem .Dusić chwile by sok odparował. Ostudzić . .Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć szpinak .Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .
Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .
Jeśli miało bo to być to samodzielne danie to można dać więcej szpinaku.
Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .
Jeśli miało bo to być to samodzielne danie to można dać więcej szpinaku.
Sarenka
Babciagramolka
Moja Prababcia była mistrzynią gotowania takich różnych rolad w serwecie .Próbuję odtworzyć tamte smaki ( w planach są rolady rybne ).
Jojo
Babciagramolka
O ! to bardzo sie cieszę - zachęcam do eksperymentów - zawijajcie w ciasto kopytkowe różne farsze - można zrobic fantastyczne dania a co wazne tanim kosztem ( nikt nie uwieży , że to oszczednosciowy posiłek - wszyscy się nabierają na to , że to super pracowite danie )
eli_555
luna
Mirka227
5!