roszpunks

roszpunks

Kuchcik
[Przepisów: 11]

Rolada ze szpinakiem 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada jest jednym z moich dań popisowych, oczywiście razem z sosem i ziemniakami, dlatego zachęcam do wypróbowania ;)

Rolada ze szpinakiem 4 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada ze szpinakiem 4

 

Sposób przygotowania:

Rolada ze szpinakiem 4
Jako pierwszy przygotowujemy szpinak. Rozgniatamy i drobno siekamy czosnek, po czym wrzucamy go na lekko (to ważne) rozgrzaną oliwę. Delikatnie podsmażamy - nie możemy za długo, gdyż kiedy czosnek zrobi się brązowy będzie gorzki - także jedynie go szklimy. Następnie dodajemy świeże liście szpinaku, mieszamy i dusimy. Szpinak z czasem będzie tracił swoją objętość, można podlewać bulionem z kostki bądź wodą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ok 3-4 łyżek śmietany. Odstawiamy. Teraz przygotowujemy mięso. Pierś z kurczaka rozbijamy na dość cienki, płaski placek.(ja użyłam dużej podwójnej piersi). Płat mięsa doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie rozkładamy szpinakowy farsz, układamy mozzarellę na środku, lekko solimy, i układamy kilka skrawków masła. Zawijamy (jak naleśnik) przy pomocy folii aluminiowej, kładziemy na wierzch rolady nieco masła i zawijamy. Układamy do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego. Ziemniaki: umyte i obrane ziemniaki, kroimy w ósemki, przygotowujemy marynatę: z papryki, rozmarynu, soli, pieprzu i oliwy (ja dodałam jeszcze trochę przyprawy do ziemniaków). W takiej marynacie dokładnie mieszamy wszystkie ziemniaki i układamy je wokół pieczeni. Wkładamy do piekarnika (200 st) na ok 1h (1h.20). Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię z rolady, by nieco się przypiekła.  Czas na sos: pieczarki myjemy i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, nieco solimy, łatwiej puszczą soki. Następnie dodajemy posiekany por, dusimy. Wlewamy ok. pół szklanki bulionu z kostki. Dodajemy ok 200 ml śmietany, dusimy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Rolada ze szpinakiem 4
Etap 1