SUPERPRZEPIS

Rolada ziemniaczana z warzywami

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Rolada ziemniaczana z warzywami Więcej zdjęć (5)

Rolada ziemniaczana jest bardzo smaczna. Jest to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Składniki:

Rolada ziemniaczana z warzywami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana z warzywami
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. ( jak są zimne przepuścić przez maszynkę) Zimne ziemniaki przełożyć do miski, dodać obie mąki, kaszę mannę, żółtko, sól i zagnieść ciasto. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, tak aby powstał prostokątny placek. ( ciasto podzieliłam na 2 części i zrobiłam 2 rolady) Wyłożyć farsz, wyrównać i ciasno zwinąć w rulon. Mocno zawinąć w folię spożywczą, zawiązać końce. Włożyć do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Gotową roladę włożyć na moment do zimnej wody. Wyjąć, rozwinąć z folii, pokroić w plastry, podawać z pikantnym sosem i surówką.
Rolada ziemniaczana z warzywami
Do ziemniakow dodać obie mąki kaszę mannę i żółtko
Rolada ziemniaczana z warzywami
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojone warzywa
Rolada ziemniaczana z warzywami
Ciasto ziemniaczane rozwałkować i wyłożyć warzywa
Rolada ziemniaczana z warzywami
Zwinąć w rulon i mocno zawinąć w folię spożywczą