monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Po prostu musiałam spróbować przygotować panierkę z ryżu i jest to ciekawy pomysł, serdecznie zapraszam:)

Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem

 

  • 3 łyżki ryżu
  • 1 duża ugotowana marchewka ( może być z rosołu)
  • 4 pieczarki
  • 1 kotlet
  • 2 łyżki rosołu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeżo mielone płatki chili

 

Sposób przygotowania:

Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem
Ryż ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, doprawić do smaku świeżo mielonymi płatkami chili, solą i jedną łyżeczką majonezu, wymieszać Rozłożyć grzyby na mięsie i zrolować w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Całą roladkę posmarować majonezem tworząc cienką warstwę. Następnie obtoczyć w ugotowanym ryżu i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20-25 minut. W między czasie marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać rosół. Zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili. Wymieszać. Z mięsa wyjąć wykałaczki i podawać roladkę z dipem. Smacznego!
Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem
starte pieczarki wymieszać z majonezem i przyprawami
Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem
na mięsie rozłożyć farsz z pieczarek i zwinać mięso
Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem
roladke posmarować majonezem tworząc cienka warstwę
Roladka schabowa w ryżowej skorupce z march.dipem
obsypać ryzem i wstawić do piekarnika i piec 20-25 min