Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Roladka z kremem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dziś na deser lub podwieczorek polecamy prostą kakaową roladę z kremem budyniowym pokrytą brzoskwiniami. Idealna na lato.

Roladka z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladka z kremem

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru kryształu
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Owoce;
  • brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Roladka z kremem
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem.Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem.Rozmieszać i dodać białka.Delikatnie wymieszać i przelać na papier do pieczenia dokładnie rozprowadzając.Piec ok 8-10 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roladę przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i szybciutko zwinąć.Odczekać aż wystygnie . Krem: Budyń rozrobić wedle przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Ciepłe masło rozetrzeć mikserem ,dodać cukier puder i miksować na puch.Dodawać po łyżeczce ostudzonego budyniu ciągle miksując.Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować. Roladę rozwinąć.Wyłożyć dokładnie krem na roladę i zwinąć.Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na wierzch posypać cukrem pudrem i przyozdobić kawałkami brzoskwini.
Roladka z kremem
Roladka z kremem
Roladka z kremem
Roladka z kremem