Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladki drobiowe z nadzieniem wołowym:

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Roladki robię z bardzo różnymi nadzieniami - tym razem użyłam mielonej wołowiny .

Roladki drobiowe z nadzieniem wołowym:

Składniki:

Roladki drobiowe z nadzieniem wołowym:

 

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 25 dag mielonej wołowiny ( użyłam tatarowe )
  • 8 plasterków sera do zapiekanek ( miękki jak do tostów )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy Delicat ( lub podobnej )
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ( płaska ) mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki maggi
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z nadzieniem wołowym:
Filety z kurczaka ,,rozklepać ,,( delikatnie - przez woreczek foliowy ) tłuczkiem do mięsa tak by nie porozrywać włókien .Delikatnie posolić i posypać pieprzem .Mięso wołowe ( ma być bardzo chude i drobno zmielone ) zmieszać z 1 łyżka oleju , szczyptą pieprzu , soli i 1/2 łyżeczki maggi .Wyłożyć na filety z piersi ( po pół porcji ) i delikatnie rozsmarować po całej powierzchni . Przykryć każdy 4 plasterkami sera i posypać natką pietruszki. Zwinąć w roladki .Obwiązać dokładnie nicią do mięs . Posypać Delicatem i mieloną papryką . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć roladki i wsypać na patelnię drobno pokrojoną cebulę . Posypać ją cukrem i smażyć do lekkiego zrumienienia . Wlać 1 szklankę wody i zagotować . W garnku o grubym dnie ułożyć roladki .Zalać wywarem ze smażenia z cebulką .Dolać resztę wody . Dodać kostkę bulionową .Dusić na małym gazie ok. 1 godziny ( sos powinien się zredukować do 1 szklanki , cebula rozpadać , a mięso ma być miękkie . Wyjąć roladki i usunąć z nich nici . Przekroić na 2 lub 3 części każdą ( na ukos bo tak ładnie wyglądają ) .