Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1382]

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poza sezonem te pyszne roladki, można przygotować z suszonych śliwek. Roladki również dobrze smakują, otulone boczkiem.

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem

Roladki

  • filet z kurczaka - 1 podwójny
  • śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji
  • ser żółty wędzony - 4 plastry
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Panierka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem
Filety umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry.

Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut.

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować.

Ułożyć na filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę.

Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Podawać z kaszą lub ziemniakami.
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem
Filety zostały rozbite obsypane przyprawą i ułożono na nich śliwki
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem
Śliwki zostały przykryte plastrem sera wędzonego
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem
Mięso zwinięte w roladkę i obtoczone w mące
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem
Następnie roladki zostały zanurzone w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem
Obtoczone zostały jeszcze w tartej bułce i położono je na rozgrzanym tłuszczu