sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Roladki drobiowe ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne drobiowe roladki w ciekawym towarzystwie. Możemy je podać jako przekąskę lub z dodatkiem ryżu i ulubionej sałatki serwować jako obiad.

Roladki drobiowe ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki drobiowe ze szparagami

 

  • 12-16 szt zielonych szparagów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 krótkie gałązki rozmarynu
  • oliwa

 

  • sos:
  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka prawdziwego miodu
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze szparagami
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Musztardę mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżeczkę do posmarowania mięsa. Do reszty dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na kilka minut. Szparagi płuczemy, odcinamy "drewniane" części. Piersi z kurczaki kroimy w poprzek aby powstały nam 4 sztuki. Każdą rozbijamy tłuczkiem na grubość 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem oraz połową odłożonej wcześniej mieszanki miodu i musztardy. Układamy po 3-4 szparagi tak, aby ich główki wystawały z roladek. Zawijamy. Kładziemy na każdej po gałązce rozmarynu. Całość zawijamy w jeden lub 2 plasterki szynki parmeńskiej. Wystające części szparagów smarujemy oliwą i zawijamy folią aluminiową. Resztę miodowo-musztardowej mieszanki wykładamy na wierzch roladek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 30 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem polewamy roladki sosem.
Roladki drobiowe ze szparagami
Szparagi układamy na doprawionej wcześniej piersi z kurczaka.
Roladki drobiowe ze szparagami
Zawijamy w roladkę i układamy na niej gałązkę rozmarynu.
Roladki drobiowe ze szparagami
Każdą roladkę zawijamy w szynkę parmeńską.
Roladki drobiowe ze szparagami
Główki szparagów smarujemy oliwą i zawijamy folią aluminiową.