Sposób przygotowania:
Roladki drożdżowe z makiem
Do miski pokruszyć drożdże. Mleko podgrzać w rondelku, ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 3 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty, posmarować placki masą makową. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić w szersze plastry. Drewnianą łyżką, nacisnąć przez środek każdej roladki, aby boki uniosły się do góry. Białko roztrzepać widelcem, posmarować pędzelkiem roladki, posypać tartymi orzechami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Układać roladki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w 190 stop.przez ok.20 minut
zbysiowa
Danusia19671
Dziękuje :)