Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Roladki drożdżowe z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne roladki makowe na każdą okazję. Dziś zachciało mi się do kawusi coś słodkiego, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić roladki makowe.

Roladki drożdżowe z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki drożdżowe z makiem

 

Sposób przygotowania:

Roladki drożdżowe z makiem
Do miski pokruszyć drożdże. Mleko podgrzać w rondelku, ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 3 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty, posmarować placki masą makową. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić w szersze plastry. Drewnianą łyżką, nacisnąć przez środek każdej roladki, aby boki uniosły się do góry. Białko roztrzepać widelcem, posmarować pędzelkiem roladki, posypać tartymi orzechami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Układać roladki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w 190 stop.przez ok.20 minut
Roladki drożdżowe z makiem
Ciasto rozwałkowane i nałożona masa makowa
Roladki drożdżowe z makiem
Drożdżowe ciasto zwinięte dobrze w rulon
Roladki drożdżowe z makiem
Pokrojone ciasto na szersze plastry i naciśnięto łyżką
Roladki drożdżowe z makiem
Roladki posmarowane białkiem i posypane tartymi orzechami