Sposób przygotowania:
Makowiec w drożdżowym cieście wiedeńskim
CIASTO: Wykonanie ciasta jest dwudniowe. I DZIEŃ: Mąkę, 8 dag margarynę, drożdże, dwa jajka, cukier puder, mleko oraz sól bardzo dokładnie wyrobić na ciasto, a następnie włożyć je do dużego garnka i przykryć mocno( najlepiej talerzem, a na talerz położyć coś ciężkiego), aby nie wykipiało w ciepłym miejscu. II DZIEŃ: Na drugi dzień do ciasta dodać sześć żółtek, 20 dag cukru i te składniki utrzeć, W następnej kolejności dodać je do ciasta i znowu dobrze wyrobić, dodając 20 dag roztopionej margaryny. Ciasto pozostawić znowu do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: Mak zalać wodą i odstawić( najlepiej na całą noc), a potem odcedzić. Mak trzykrotnie zemleć przez maszynkę. Do maku dodać ubite białka z cukrem, żółtka, cukier wanilinowy roztopione i przestudzone masło, olejek i sparzone wcześniej bakalie.Z ciasta uformować prostokąty, posmarować je masą makową i zrolować. Powierzchnię roladek posmarować żółtkiem, a następnie piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.