cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Roladki "Gniazdka jaskółcze"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

roladki z cielęciny

Roladki "Gniazdka jaskółcze"

Składniki:

Roladki "Gniazdka jaskółcze"

 

  • ½ kg cielęciny (na 4 porcje),
  • 4 duże plastry szynki,
  • 4 cienkie płaty słoniny,
  • 4 jaja na twardo,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • 10 dag tłuszczu,
  • ¼ kg ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Roladki "Gniazdka jaskółcze"

Cielęcinę pokroić i zbić na zrazy. Na każdy płat mięsa położyć cienki płat słoniny, na słoninę położyć szynkę, a na środek obrane, ugotowane na twardo jaja. Zwinąć każdą roladkę w rulon, tak, aby jajko było w środku, związać każdą nitką. Osypać mąką, posolić, popieprzyć i dusić w rondelku na tłuszczu z cebulką. Osobno ugotować ryż na sypko z masłem i solą.


Na okrągły głęboki półmisek położyć ryż i wyrównać go nożem. Zrobić w nim 8 dołków, wyciskając dnem szklanki. Gdy roladki są już miękkie, zdjąć nitki, przekroić każdą w poprzek i ułożyć w dołkach, przekrojem do góry.