Sposób przygotowania:
Roladki rybne
Filety rybne umyć, osuszyć, skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, lekko zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć, resztę pokroić. wymieszać ze śmietaną i cebulą, rozsmarować na filetach. Uformować roladki, spiąć wykałaczkami. Marchew obrać, umyć. Połowę pokroić w cienkie plasterki, gotować 10 minut w rosole. Ziemniaki obrać, umyć. Pory oczyścić, opłukać. Ziemniaki, pory oraz pozostała marchew pokroić w cienkie słupki długości 5 cm. Podsmażyć w garnku na reszcie tłuszczu, posypać solą i pieprzem. Podlać połową szklanki wody, gotować 8-10 minut. zagotować w drugim garnku 1 szklankę wody ze szczyptą soli i resztą soku z cytryny. włożyć roladki, gotować na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Ugotowane plastry marchewki dobrze zmiksować w wywarze. Zabielić sos śmietaną, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatałową. wymieszać z resztą drobno posiekanej pietruszki. Podawać z rybnymi roladkami i jarzynką.