Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Roladki schabowe z farszem serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

roladki ze smaczną "duszą" czyli z serem i warzywami

Roladki schabowe z farszem serowym

Składniki:

Roladki schabowe z farszem serowym

 

  • 4 dość duże kotlety ze schabu wp. środkowego b/k
  • 50g serka topionego z papryką
  • 3-4 czubate łyżki drobno startego sera żółtego
  • 1 drobno starta marchewka
  • 1 czubata łyżka posiekanego pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka, pieprz ziołowy
  • 3 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z farszem serowym
Kotlety rozbić dość cienko, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa, oprószyć delikatnie z obu stron solą, pieprzem ziołowym i papryką. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, podsmażyć pora i marchewkę. Kiedy się lekko zrumienią dodać 2 łyżki wody i serek topiony i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, rozmieszać aż serek się rozpuści, przestudzić a następnie wymieszać z serem żółtym, natką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmarować porcję masy i zwinąć ciasne roladki. Spiąć je wykałaczkami albo związać nicią kuchenną i obtoczyć lekko w mące. Na patelni rozgrzać resztę masła, zrumienić roladki. Do obsmażonych dodać posiekaną drobno cebulkę i posiekany drugi ząbek czosnku a kiedy to się podsmaży podlać całość ok. 3/4 szkl. wody i dusić ok. 20-30 min.. Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem...chyba wszystko pasuje...do tego jarzyny z wody albo surówka i pyszny obiad gotowy!

Tagi:

sery ser schab