eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kluski z farszem z gotowanego mięsa drobiowego i czerwonej papryki, okraszone słoninką z cebulką.

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Składniki:

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

kluski

farsz

  • 650 g gotowanego mięsa drobiowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże łyżki swojskiej słoninki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

omasta

  • 4 duże łyżki słoniny
  • 2 duże cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

przygotowanie składników farszu

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym
Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

Gotowane mięso zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie składników farszu cd

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym
Obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.

Cebule i czosnek obrać z łupinek. Zmielić cebulę i czosnek w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie składników farszu cd

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym
Opłukaną i osuszoną paprykę pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić drobną kostkę.

przygotowanie farszu

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym
Do mięsa dodać pozostałe składniki farszu.

Do miski włożyć mięso, dodać cebulę z czosnkiem, paprykę, słoninę, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie farszu cd

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Wszystkie składniki farszu wymieszać.

przygotowanie omasty

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Cebule obrać z łupinek i pokroić w grubą kostkę.

przygotowanie omasty cd

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Na patelni roztopić słoninę ze skwarkami.

przygotowanie omasty cd

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Do słoniny dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć cebulę aż się zrumieni.

przygotowanie klusek

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na parze, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na cztery równe części i jedną wyjąć, W miejsce części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną - równo z ziemniakami i dodać odłożone ziemniaki .Do ziemniaków dodać pokrojoną, miękką margarynę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kluskę, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować na próbę. Jeśli kluska się rozgotowuje, dodać do ciasta jeszcze mąki ziemniaczanej.

przygotowanie klusek cd

Kluski Eli z farszem mięsno paprykowym

Brać po trochu ciasta, rozpłaszczać na dłoni, kłaść po łyżce farszu i kleić okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, Wrzucać partiami kluski i gotować około 10 minut po wypłynięciu na wierzch. Wybrać kluski łyżką cedzakową na talerze i okrasić słoninką z cebulką. Smacznego!