Sposób przygotowania:
Kluski Eli z farszem mięsno paprykowymprzygotowanie składników farszu
Gotowane mięso zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie składników farszu cd
Cebule i czosnek obrać z łupinek. Zmielić cebulę i czosnek w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie składników farszu cd
Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić drobną kostkę.
przygotowanie farszu
Do miski włożyć mięso, dodać cebulę z czosnkiem, paprykę, słoninę, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie farszu cd
Wszystkie składniki farszu wymieszać.
przygotowanie omasty
Cebule obrać z łupinek i pokroić w grubą kostkę.
przygotowanie omasty cd
Na patelni roztopić słoninę ze skwarkami.
przygotowanie omasty cd
Do słoniny dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć cebulę aż się zrumieni.
przygotowanie klusek
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na parze, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na cztery równe części i jedną wyjąć, W miejsce części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną - równo z ziemniakami i dodać odłożone ziemniaki .Do ziemniaków dodać pokrojoną, miękką margarynę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kluskę, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować na próbę. Jeśli kluska się rozgotowuje, dodać do ciasta jeszcze mąki ziemniaczanej.
przygotowanie klusek cd
Brać po trochu ciasta, rozpłaszczać na dłoni, kłaść po łyżce farszu i kleić okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, Wrzucać partiami kluski i gotować około 10 minut po wypłynięciu na wierzch. Wybrać kluski łyżką cedzakową na talerze i okrasić słoninką z cebulką. Smacznego!
gusia1000