czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladki schabowe z kapustą i kurkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny pomysł na niedzielny obiad. Mój mąż bardzo lubi tak podany schab. Roladki są soczyste a mięso kruche.

Roladki schabowe z kapustą i kurkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki schabowe z kapustą i kurkami

 

  • 1/2 kg schabu bez kości,
  • 150g kiszonej kapusty,
  • 300g kurek,
  • cebula,
  • pęczek szczypioru,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta estragonu,
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
  • łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z kapustą i kurkami
1. Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roladki schabowe z kapustą i kurkami
na patelni podsmażyć wszystkie składniki farszu
Roladki schabowe z kapustą i kurkami
Na mięsie układac farsz, zwijać, spiąć wykałaczką