Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe krokiety z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krokiety w takiej wersji mają piękny, słoneczny kolor i pyszne pieczarkowe nadzienie. Warte wypróbowania.

Dyniowe krokiety z pieczarkami

Składniki:

Dyniowe krokiety z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe krokiety z pieczarkami

ETAP 1:

Dyniowe krokiety z pieczarkami
Tak przygotowane ciasto odłożyć na kilkanaście minut.

Do głębokiej miski wlać mleko i wodę, dodać jajko, olej, zmiksować. Następnie dodać pure z dyni, sól i obie mąki, powtórnie zmiksować.
Gotowe ciasto odłożyć na 15-20 minut aby odpoczęło.

ETAP 2:

Dyniowe krokiety z pieczarkami
Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.

Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.

ETAP 3:

Dyniowe krokiety z pieczarkami
Podsmażoną na tłuszczu cebulę połączyć z pieczarkami.

Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Dodać łyżkę bułki tartej, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.

ETAP 4:

Dyniowe krokiety z pieczarkami
Porcję pieczarek włożyć na naleśnik i zwinąć jak roladkę.

Na usmażone naleśniki włożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwinąć jak roladki.

ETAP 5:

Dyniowe krokiety z pieczarkami

Krokiety panierować w roztrzepanych jajkach i w bułce tartej.
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Rumiane krokiety osączyć na papierowym ręczniku.