Sposób przygotowania:
Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i seremPrzygotowanie bułek
Masło roztapiamy, do letniego masła dodajemy mleko.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, wbijamy jajko, dodajemy masło z mlekiem. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie bułki pieczemy - przez 15 minut, w 200 st.C.
Przygotowanie kotletów i warzyw
Do mięsa dodajemy pieprz, wyrabiamy, formujemy dwa kotlety.
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy na paseczki, cebulę w plasterki. Paprykę lekko skrapiamy oliwą.
Burgery smażymy na patelni grillowej do osiągnięcia ulubionego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu mięsa z jednej strony solimy je i przewracamy na drugą stronę.
Grillowanie warzyw
Na patelnię grillową lub grill wrzucamy też paprykę i cebulę.
Grillowanie mięsa - c.d.
...oraz boczek.
Po przewróceniu burgerów na drugą stronę na usmażonej części układamy ser.
ETAP 5:
W międzyczasie rozkrajamy bułki, smarujemy je sosem, układamy na spodnich połówkach rukolę.
ETAP 6:
Na połówki bułki z rukolą wykładamy paprykę i cebulę, burgery z serem, na nie boczek, pomidora i ogórki kwaszone.
Składamy burgery, dla ułatwienia polecam je "spiąć" za pomocą patyczków do szaszłyków.