Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobrej jakości wołowina, samodzielnie upieczone bułeczki, dużo warzyw - oto mój patent na pysznego burgera. Swoje burgery robiłam na patelni grillowej, ale bardzo polecam także grillowanie na świeżym powietrzu.

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem

Składniki:

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem

Na bułki:

Burgery + dodatki:

Sposób przygotowania:

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem

Przygotowanie bułek

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem
Burgery najlepiej smakują w samodzielnie upieczonych bułkach

Masło roztapiamy, do letniego masła dodajemy mleko.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, wbijamy jajko, dodajemy masło z mlekiem. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie bułki pieczemy - przez 15 minut, w 200 st.C.

Przygotowanie kotletów i warzyw

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem
Z mięsa wyrabiamy dwa kotlety, które grillujemy np. na patelni grillowej

Do mięsa dodajemy pieprz, wyrabiamy, formujemy dwa kotlety.

Warzywa myjemy. Paprykę kroimy na paseczki, cebulę w plasterki. Paprykę lekko skrapiamy oliwą.
Burgery smażymy na patelni grillowej do osiągnięcia ulubionego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu mięsa z jednej strony solimy je i przewracamy na drugą stronę.

Grillowanie warzyw

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem
Na patelni grillujemy także warzywa: cebulę i paprykę

Na patelnię grillową lub grill wrzucamy też paprykę i cebulę.

Grillowanie mięsa - c.d.

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem
Na burgery kładziemy ser żółty, obok grillujemy boczek

...oraz boczek.
Po przewróceniu burgerów na drugą stronę na usmażonej części układamy ser.

ETAP 5:

Burgery wołowe z warzywami, boczkiem i serem
Bułki przekrajamy i smarujemy sosem

W międzyczasie rozkrajamy bułki, smarujemy je sosem, układamy na spodnich połówkach rukolę.

ETAP 6:

Na połówki bułki z rukolą wykładamy paprykę i cebulę, burgery z serem, na nie boczek, pomidora i ogórki kwaszone.
Składamy burgery, dla ułatwienia polecam je "spiąć" za pomocą patyczków do szaszłyków.


Tagi:

dania warzywa