Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z pokrzywąEtap 1
![Roladki schabowe z pokrzywą Roladki schabowe z pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/roladki-schabowe-z-pokrzywa-mieso-porcjujemy-na-4-czesci-349693.jpg)
Schab dzielimy na 4 porcje.
ETAP 2
![Roladki schabowe z pokrzywą Roladki schabowe z pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/roladki-schabowe-z-pokrzywa-mieso-robijamy-na-cienkie-platy-i-przyprawiamy-do-smaku-349694.jpg)
Każdy kawałek cienko rozbijamy. Oprószamy z dwóch stron świeżo mieloną solą i pieprzem. Odstawiamy na bok i przygotowujemy nadzienie.
ETAP 3
![Roladki schabowe z pokrzywą Roladki schabowe z pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/roladki-schabowe-z-pokrzywa-liscie-pokrzywy-zalewamy-goraca-woda-349696.jpg)
Liście pokrzywy dokładnie myjemy. Między czasie zagotowujemy w czajniku wodę. Umyte liście pokrzywy zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie liście odsączamy z wody.
ETAP 4
![Roladki schabowe z pokrzywą Roladki schabowe z pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/roladki-schabowe-z-pokrzywa-na-przygotowane-platy-wykladamy-skladniki-nadzienia-349697.jpg)
Na każdym przygotowanym plastrze mięsa nakładamy plasterek sera. Na serze układamy warstwę liści pokrzywy.
Etap 5
![Roladki schabowe z pokrzywą Roladki schabowe z pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/roladki-schabowe-z-pokrzywa-po-nalozeniu-nadzienia-zwijamy-zgrabne-roladki-349698.jpg)
Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy roladki. Tak przygotowane roladki panierujemy. Kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Usmażone wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°) i zapiekamy ok 15 minut pod przykryciem, by mieć pewność, że mięsko w środku nie będzie surowe. Gotowe roladki układamy na rukoli, dekorujemy pomidorem i podajemy.
weronikaS
niezły kąsek