Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z pokrzywąEtap 1
Schab dzielimy na 4 porcje.
ETAP 2
Każdy kawałek cienko rozbijamy. Oprószamy z dwóch stron świeżo mieloną solą i pieprzem. Odstawiamy na bok i przygotowujemy nadzienie.
ETAP 3
Liście pokrzywy dokładnie myjemy. Między czasie zagotowujemy w czajniku wodę. Umyte liście pokrzywy zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie liście odsączamy z wody.
ETAP 4
Na każdym przygotowanym plastrze mięsa nakładamy plasterek sera. Na serze układamy warstwę liści pokrzywy.
Etap 5
Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy roladki. Tak przygotowane roladki panierujemy. Kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Usmażone wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°) i zapiekamy ok 15 minut pod przykryciem, by mieć pewność, że mięsko w środku nie będzie surowe. Gotowe roladki układamy na rukoli, dekorujemy pomidorem i podajemy.
weronikaS
niezły kąsek