jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Roladki schabowe żurawinowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki z nadzieniem z boczku wędzonego i żurawiny podane na kiszonej kapuście.

Roladki schabowe żurawinowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki schabowe żurawinowe.

 

  • 1 kg schabu
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • masło sklarowane
  • bulion do podlania

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe żurawinowe.
Mięso czyścimy z błon. Wycinamy z mięsa ładne plastry. Rozbijamy je delikatnie, solimy, pieprzymy. Skrawki mięsa mielimy razem z boczkiem i cebulą. Doprawiamy farsz pieprzem, dodajemy żurawinę, paprykę - mieszamy dokładnie. Formujemy roladki nadziewając je farszem. Zpninamy je szpilkami. Przesmażamy roladki na sklarowanym maśle ze wszystkich stron. Podlewamy je winem, gdy alkohol odparuje przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu podlewając bulionem do chwili, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy szpilki. Sos z pieczenia dodajemy do ugotowanej z żurawiną i zasmażonej kapusty kiszonej. Roladki przekładamy na kapustę i dusimy je jeszcze razem przez kilka minut.
Roladki schabowe żurawinowe.
Kapustę kiszoną gotujemy z żurawiną, dodajemy sos i zasmażamy.
Roladki schabowe żurawinowe.
Roladki układamy na kapuście i dusimy je jeszcze kilka minut.

Tagi:

schab