Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe mojego autorstwa
Przygotować składniki niezbędne do wykonania roladek. Mięso opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć przy pomocy ręczników papierowych, pokroić w paski o grubości około 2- 2,5 cm i delikatnie rozbić plastry mięsa tłuczkiem. W ten sposób przygotowane płaty mięsa natrzeć ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i należy przygotować mięso około dzień wcześniej aby mięso było bardziej aromatyczne i soczyste w smaku, przechowywać je w lodówce. Następnie boczek pokroić w paski lub w plasterki, resztę boczku pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w paski, obraną cebulę pokroić w grube paski, obrane ząbki czosnku pokroić w plasterki. Wyjąć mięso z lodówki i na każdy przygotowany płat mięsa nakładać paseczki boczku, obórka, cebulę, czosnek i ciasno zwijać roladki w rulon, spinać specjalnymi metalowymi spinkami do roladek lub spinać wykałaczką. Poukładać roladki w brytfance i podsmażyć na złoto, następnie przełożyć je do rondla, podlać wodą i dodać resztę boczku pokrojonego w kostkę i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać do ziemniaków, kasz, ryżu, surówek i sałatek jako danie obiadowe.