Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie
schab dzielimy na plastry o grubości 1-2 cm, po czym bardzo dokładnie je rozbijamy. Mięso doprawiamy od wewnętrznej strony pieprzem i jarzynką, po czym na brzegu każdego plasterka mięsa układamy kawałek kiełbaski oraz kilka plasterków cebuli - roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami. W dużym garnku rozpuszczamy margarynę i na gorący tłuszcz układamy obtoczone w mące roladki - podsmażamy chwile po obu stronach, następnie wlewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy sol, kilka zierenek ziela, liscie laurowe oraz pieprz do smaku - gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w piórka cebulę (w razie potrzeby uzupełniamy brak wody). Mąkę mieszamy ze śmietaną i kiedy cebula jest już miękka to wlewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka minut. Mieso podajemy z surówką i ziemniakami, które polewamy sosem.