Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne roladki w sosie cebulkowym

Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie

 

  • 40 dag schabu bez kości
  • 1-2 kiełbaski
  • 3 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 1 kostka do sosów
  • woda
  • 3 łyżki margaryny
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie
schab dzielimy na plastry o grubości 1-2 cm, po czym bardzo dokładnie je rozbijamy. Mięso doprawiamy od wewnętrznej strony pieprzem i jarzynką, po czym na brzegu każdego plasterka mięsa układamy kawałek kiełbaski oraz kilka plasterków cebuli - roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami. W dużym garnku rozpuszczamy margarynę i na gorący tłuszcz układamy obtoczone w mące roladki - podsmażamy chwile po obu stronach, następnie wlewamy 4-5 szklanek wody, dodajemy sol, kilka zierenek ziela, liscie laurowe oraz pieprz do smaku - gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w piórka cebulę (w razie potrzeby uzupełniamy brak wody). Mąkę mieszamy ze śmietaną i kiedy cebula jest już miękka to wlewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka minut. Mieso podajemy z surówką i ziemniakami, które polewamy sosem.
Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie
roladki wieprzowe w trakcie gotowania się w sosie.
Roladki wieprzowe z kiełbasą w sosie
ugotowane roladki przed wyjęciem wykałaczek . . . .