Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Roladki wieprzowe z suszonymi owocami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Roladki można przyrządzać z różnym nadzieniem np mielonym mięsem, kukurydzą, kiszonymi ogórkami, wędzonym boczkiem.

Roladki wieprzowe z suszonymi owocami.

Składniki:

Roladki wieprzowe z suszonymi owocami.

 

  • mięso wieprzowe z szynki 1 kg
  • owoce suszone mieszane 30 dag
  • cebula 1 szt
  • mąka 2 łyżki
  • angielskie ziele 8 ziaren
  • liść laurowy 1 szt
  • śmietanka 2 łyżki
  • oliwa 5 łyżek
  • kostka bulionowa 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z suszonymi owocami.
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Suszone owoce zalać 2 szklankami wody i pozostawić na 1 godzinę. Następnie osączyć z zalewy, pokroić. Na każdy płat mięsa położyć łyżkę owoców i zwijać roladki. Każdą spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć roladki ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do rondla, podlać wodą w której moczyły się owoce, dodać angielskie ziele, liść laurowy, kostkę bulionową, podsmażoną na tłuszczu posiekaną cebulę i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Z wywaru wyjąć roladki usunąć wykałaczki. Do wywaru z mięsa wlać śmietanę z mąką i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.