Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z suszonymi owocami.
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Suszone owoce zalać 2 szklankami wody i pozostawić na 1 godzinę. Następnie osączyć z zalewy, pokroić. Na każdy płat mięsa położyć łyżkę owoców i zwijać roladki. Każdą spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć roladki ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do rondla, podlać wodą w której moczyły się owoce, dodać angielskie ziele, liść laurowy, kostkę bulionową, podsmażoną na tłuszczu posiekaną cebulę i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Z wywaru wyjąć roladki usunąć wykałaczki. Do wywaru z mięsa wlać śmietanę z mąką i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówką.