Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Roladki z bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy.

Roladki z bakłażana

Składniki:

Roladki z bakłażana

 

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 bułki
  • cebula czerwona
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • passata pomidorowa
  • łyżka oregano

 

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażana
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Bakłażana pociąć wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na ok. 30 min. Odcisnąć i osuszyć, podsmażyć na patelni gillowej. Z mięsa formować mały wałek, położyć na bakłażanie, przykryć plastrem mozzarelli i posypać oregano, zawinąć. Roladki ułożyć nieużytego formie wysmarowanej masłem, zalać passatą, posypać resztą mozzarelli. Posypać oregano, piec ok. 30-35 min. w temp. 180 st. C.