SUPERPRZEPIS

Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem

  • 2
  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem Więcej zdjęć (5)

Proste do przygotowania, a zarazem wykwintne roladki warzywne z serem feta.

Składniki:

Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem

 

 

  • oliwa do smażenia i do posmarowania formy
  • 1 łyżka oliwy do skropienia roladek

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem
Bakłażana myję dokładnie, osuszam i kroję wzdłuż na plastry, które oprószam solą z obydwu stron i odkładam na sitko, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na ok. 20 minut. Następnie plastry bakłażana opłukuję i osuszam. Patelnię grillową cienko smaruję oliwą. Na rozgrzanej patelni smażę plastry bakłażana obsypanego solą i pieprzem (czas smażenia wynosi ok. 2-3 minuty z każdej - do miękkości). Pomidora myję dokładnie i kroję w cząstki. Ser feta i Philadelpia rozgniatam widelcem na miseczce, dodaję posiekaną natkę. Usmażone plastry bakłażana kładę na deseczce, na każdy plaster nakładam kawałek pomidora i mniej więcej 1 łyżeczkę serowej masy, zawijam w rulonik i spinam każdy pakiecik wykałaczką. Roladki układam na półmisku. Skrapiam octem balsamicznym i od razu podaję.
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem
Grilluję plastry bakłażanów na patelni grillowej
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem
Ser feta i Philadelphia rozgniatam widelcem w miseczce
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem
Na każdy plaster bakłażana wykładam 1 łyżeczkę sera i kawałek pomidora
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem
Zawijam plastry z nadzieniem w zgrabne roladki