Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Roladki z bekonu w liściach kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dużą, luźno zwiniętą główkę kapusty włoskiej obgotować, następnie

Roladki z bekonu w liściach kapusty

Składniki:

Roladki z bekonu w liściach kapusty

 

  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 25 dag bekonu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 pomidory
  • 10 dag śmietany
  • 2 dag mąki
  • 10 dag sera zółtego
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Roladki z bekonu w liściach kapusty
Dużą, luźno zwiniętą główkę kapusty włoskiej obgotować, następnie odcedzić i po ostudzeniu zdjąć zewnętrzne duze liście. Nożem skroić z liści grube nerwy, liście rozłożyć na stolnicy. Półmisek do zapiekania posmarować olejem. Bekon pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Na rozłożonych liściach położyć plastry bekonu i zwinąć w ruloniki. Ułożyć je na półmisku i wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika. Po 10-15 minutach pieczenia położyć na roladkach pokrojone w krążki pomidory i zalać śmietaną rozmieszaną z mąką. Posypać serem i jeszcze na krótko wstawić do zapieczenia. Podawać z ziemniakami.

Tagi:

sery ser kapusta