2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatne mięso drobiowe nadziane soczystą brzoskwinią i porem, duszone w winnym sosie to prawdziwy rarytas na wykwintny obiad. Jednym słowem "drobiowy" podchmielony.

Roladki  z brzoskwinią w winno-porowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie

 

  • Dla dwóch osób:

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 por
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 4 plastry boczku gotowanego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy z młynka do smaku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty ,całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz. Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem. Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.
Roladki  z brzoskwinią w winno-porowym sosie
filet z kurczaka rozbijamy oprószamy solą i pieprzem
Roladki  z brzoskwinią w winno-porowym sosie
nadziewamy serkiem brzoskwinią miętą i porem
Roladki  z brzoskwinią w winno-porowym sosie
obsmażamy na oleju z każdej strony zawinięte w boczek
Roladki  z brzoskwinią w winno-porowym sosie
wlewamy wino dusimy a następnie zagęszczamy sos