Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2826]

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Roladki wieprzowe z ugotowanym mięsem i marchewką to pomysł na wykorzystanie pozostałego mięsa i warzyw z rosołu.

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką

Składniki:

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką

ETAP 1:

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką
Umyte mięso rozbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

ETAP 2:

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką
Ugotowaną marchewkę przekroić wzdłuż w słupki

Ugotowane mięso z rosołu przemielić w maszynce.

Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, zeszklić posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso, doprawić do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wymieszać i razem chwilę podsmażyć, ostudzić, wyłożyć na przygotowane mięso, wyrównać.

Z jednej strony ułożyć kawałek ugotowanej w rosole marchewki.

ETAP 3:

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką
Mięso z nadzieniem zwinąć jak roladę i zawiązać nitką

Mięso ściśle zwinąć w roladki, zawinąć nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami.

ETAP 4:

Roladki z gotowanym mięsem i marchewką
Przygotowane roladki oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu

Obtoczyć w mące i ze wszystkich stron zrumienić na rozgrzanym smalcu z olejem. Następnie przełożyć do garnka, podlać 1 szklanką wody, dodać kostkę bulionową, angielskie ziele i liść laurowy. Przykryć i dusić do miękkości.