Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladki z kurczaka i gruszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Korzystamy z bogactwa jesieni i nadziewamy mięso czym się da.

Roladki z kurczaka i gruszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z kurczaka i gruszki

 

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • sól pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka i gruszki
Piersi rozbijamy na cienkie płaty. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy plaster sera i połówkę gruszki przekrojoną na mniejsze paski. Całość posypujemy skórką cytrynową i zwijamy roladki. Maczamy w jajkach wymieszanych z solę i pieprzem. Obtaczamy w bułce i smażymy na wolnym ogniu, aż będą rumiane z każdej strony. Podajemy z surówką lub jako dodatek do ziemniaków.
Roladki z kurczaka i gruszki
Na rozbitym mięsie układamy kolejno, ser i gruszki. Kto lubi może dodać czerwonego pieprzu.
Roladki z kurczaka i gruszki
Roladki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Roladki z kurczaka i gruszki
Kładziemy na gorący tłuszcz i dwie minuty podsmażamy na ostrzejszym ogniu, a później go zmniejszamy.