Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Roladki z kapustą w sosie keczupowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostatnio z braku czasu coraz bardziej idę na łatwiznę, do sosu pomidorowego dodaję keczup. Dzięki temu mam sos w połowie przyprawiony.

Roladki z kapustą w sosie keczupowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z kapustą w sosie keczupowym

 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • Nadzienie:200 kapusty kiszonej
  • 4 orzechy włoskie
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • Sos:1/3 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • czarny pieprz
  • łyżka skórki otartej z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kapustą w sosie keczupowym
Filety rozbijamy na cienkie płaty. Kapustę należy przesiekać na drobno, zalać wodą i chwilę gotować. Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną cebulę oraz orzechy. Jak zaczną się rumienić dodajemy kapustę oraz resztę przypraw, dusimy do miękkości. Lekko studzimy i dodajemy jajko, mieszamy i obficie smarujemy każdy filet. Formujemy roladki. W naczyniu o grubym dnie podgrzewamy keczup z koncentratem oraz rozgniecionym czosnkiem. Do gorącego sosu wkładamy roladki, łączeniem do dołu. Posypujemy skórką z cytryny i dusimy bardzo wolno pod przykryciem. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Roladki z kapustą w sosie keczupowym
Kapusta, orzechy i na końcu jajko aby scalić nadzienie.
Roladki z kapustą w sosie keczupowym
Każdy płat mięsa smarujemy pikantną kapustą.
Roladki z kapustą w sosie keczupowym
Formujemy roladki i układamy układając łączeniem do spodu.
Roladki z kapustą w sosie keczupowym
Skórka z cytryny jest bardzo znaczącym dodatkiem.