Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladki z pieczarkami i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Roladki bez panierki i zbędnych dodatków z odrobiną tłuszczu aby Święta nie były zbyt ciężkie.

Roladki z pieczarkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z pieczarkami i orzechami

 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 100 g pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • do smażenie: łyżka masła
  • łyżeczka czerwonego delikatu
  • woda

Sposób przygotowania:

Roladki z pieczarkami i orzechami
Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem dusimy na łyżce masła. Pod koniec doprawiamy pieprzem ziołowym majerankiem i skórką z cytryny. Jeśli orzeszki są solone pieczarek nie doprawiamy solą. Orzeszki mielimy w młynku aby powstała drobna masa. Posypujemy każdy płat 1/3 proszku, a na to rozprowadzamy nadzienie z pieczarek. Delikatnie zwijamy roladki, zaczynając od złożenia krótszych boków do środka. Układamy łączeniem do spodu i pozwalamy mu poleżeć z 10 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy roladki i posypujemy delikatem. Przykrywamy pokrywką i pozwalamy im się dusić. Po około 10 min, podlewamy wodą i obracamy aby zarumieniły się z każdej strony.
Roladki z pieczarkami i orzechami
Na łyżce masła dusimy pieczarki i cebulę.
Roladki z pieczarkami i orzechami
Trzy łyżki orzeszków mielimy dość drobno.
Roladki z pieczarkami i orzechami
Każdy płat mięsa, najpierw posypujemy orzechowym proszkiem.
Roladki z pieczarkami i orzechami
Następnie rozprowadzamy doprawione pieczarki z cebulą.