Sposób przygotowania:
Roladki z pstrąga z marchewką i masłem
ja kupiłam pstrąga w całości, sprawiłam go i odcięłam filety z obu stron tuszki. Skóry nie zdejmowałam bo tak jakoś wyszło, ale można to zrobić jeśli ktoś jej nie lubi. Miękkie masło wymieszałam z bardzo drobno posiekaną szalotką, papryczką i koperkiem, doprawiłam dość mocno solą i pieprzem. Marchewkę oskrobałam i obieraczką do warzyw ścięłam korzeń na wstążki. Obgotowałam je przez minutę w lekko osłodzonym i posolonym wrzątku, odcedziłam. Na każdy filet rozłożony płasko skórą do dołu nałożyłam porcję maślanej pasty, rozsmarowałam i przykryłam wstążkami marchewki. Posypałam jeszcze odrobiną koperku i delikatnie zwinęłam - nie spinałam, ale można to zrobić jakąś wykałaczką. Takie roladki ułożyłam na arkuszach papieru do pieczenia, zebrałam i związałam brzegi tworząc pakieciki. Położyłam je na blasze, na której znalazły się już frytki z pasternaku i zostawiłam w piecu na ok. 20 minut. Piekłam w temperaturze 200 st. C.
evita0007