Sposób przygotowania:
Roladki z szynką i serem w winnym sosie
-Umyte, osuszone mięso podzielić na mniejsze porcje, rozbić na cienkie plastry. -Lekko posolić, doprawić do smaku pieprzem. -Na każdym plasterku ułożyć szynkę i pół plasterka sera, posypać szałwią , papryką zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. -Na patelni rozgrzać oliwę z masłem / można dodać świeży listek szałwii/ i smażyć mięso z każdej strony ,aż będzie rumiane. -Przyrumienione mięso podlać winem, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. -Zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości / ok.10-15 min , przykryć częściowo pokrywką/. -Mięso od czasu do czasu należy odwracać na drugą stronę/ jeśli płyn całkiem odparuje należy dolać odrobinę wody/ -W czasie duszenia powinien wytworzyć się gęsty, zawiesisty sosik z wina i sera, który wydostaje się roladek na zewnątrz. -Roladki podawać z ulubionymi dodatkami .