cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Roladki z szynką i serem w winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe

Roladki z szynką i serem w winnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z szynką i serem w winnym sosie

 

  • ok .400 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 6 plasterków gotowanej szynki
  • 3 plastry sera topionego/ typu Hohland/
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina /może być więcej/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki szałwii suszonej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

  • /zamiast szałwii można dodać odrobinę oregano/

Sposób przygotowania:

Roladki z szynką i serem w winnym sosie
-Umyte, osuszone mięso podzielić na mniejsze porcje, rozbić na cienkie plastry. -Lekko posolić, doprawić do smaku pieprzem. -Na każdym plasterku ułożyć szynkę i pół plasterka sera, posypać szałwią , papryką zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. -Na patelni rozgrzać oliwę z masłem / można dodać świeży listek szałwii/ i smażyć mięso z każdej strony ,aż będzie rumiane. -Przyrumienione mięso podlać winem, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. -Zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości / ok.10-15 min , przykryć częściowo pokrywką/. -Mięso od czasu do czasu należy odwracać na drugą stronę/ jeśli płyn całkiem odparuje należy dolać odrobinę wody/ -W czasie duszenia powinien wytworzyć się gęsty, zawiesisty sosik z wina i sera, który wydostaje się roladek na zewnątrz. -Roladki podawać z ulubionymi dodatkami .
Roladki z szynką i serem w winnym sosie
Na plastry mięsa nałozyć dodatki i zwinąć w roladki.
Roladki z szynką i serem w winnym sosie
Smazyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Roladki z szynką i serem w winnym sosie
Przyrumienione mięso zalać winem i dusić do miękkości.
Roladki z szynką i serem w winnym sosie
Roladki podawać z ulubionymi dodatkami warzywnymi.