Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z udźca indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Udka z indyka w formie roladki z nadzieniem.

Roladki z udźca indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z udźca indyka

 

  • 2 udźce z indyka
  • 10 dkg kiełbasy śląskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1/2 garści świeżej kolendry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do indyka - wg uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z udźca indyka
Z indyczych udek (górnej części) usunąć kości i poprzekrajać w ten sposób, żeby utworzyć duże płaty mięsa. Posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiełbasę śląską pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać (można go też przecisnąć przez praskę), bazylię i kolendrę posiekać. Kiełbasę wymieszać z czosnkiem i ziołami, rozłożyć na płatach mięsa. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki kłaść na rozgrzany olej i obficie posypać z każdej strony przyprawą do indyka. Zrumienić je mocno z każdej strony, zalać wodą i dusić do miękkości pod przykryciem. Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę wody i ponownie je mocno zrumienić. Gotowe roladki pokroić na porcje.
Roladki z udźca indyka
Mięso pozbawione kości i rozkrojone w duże, cieńsze płaty.
Roladki z udźca indyka
Kiełbasa pokrojona w kostkę wymieszana z posiekanym czosnkiem i ziołami.
Roladki z udźca indyka
Nadzienia rozłożone na płatach mięsa z indyczych udek.
Roladki z udźca indyka
Mięso zwinięte w roladki, posypane przyprawą do indyka.