Sposób przygotowania:
Rolady Schabowe
2 cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą, pieprzem i nasmarować musztardą oraz przysmażoną cebulka. Boczek i papryke pociąć w paski, 2 marchewki poćwiartować (wzdłuż) wszystko po ok 5 cm. Na kotletach układać kolejno: marchewke, boczek, marchewke i na góre 2 paski papryki. Kotlety zawinąć i związać nitka lub złapać wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażyć rolady na złoty kolor, włożyć do garnka, pozostałą cebule i marchewke pokroić w plastry i posypać mięso, dodać ziele i listek, wszystko zalać wywarem z kostki rosołowej. Dusić na wolnym ogniu 45-60 min, na koniec można wyjąć rolady i zagęscic sos szejkerem, podawać z ziemniakami, ryżem lub kasza.