kodziro

kodziro

Kucharz
[Przepisów: 13]

Rolady Schabowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolady tak zrobione smakują elegancko :)

Rolady Schabowe

Składniki:

Rolady Schabowe

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 3 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 20-30 dkg boczku wędzonego
  • 1 papryka
  • duża łyżka musztardy
  • kostka rosołowa drobiowa
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie i liść laurowy
  • masło i olej do smażenia
  • nitka lub wykałaczki

Sposób przygotowania:

Rolady Schabowe
2 cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą, pieprzem i nasmarować musztardą oraz przysmażoną cebulka. Boczek i papryke pociąć w paski, 2 marchewki poćwiartować (wzdłuż) wszystko po ok 5 cm. Na kotletach układać kolejno: marchewke, boczek, marchewke i na góre 2 paski papryki. Kotlety zawinąć i związać nitka lub złapać wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażyć rolady na złoty kolor, włożyć do garnka, pozostałą cebule i marchewke pokroić w plastry i posypać mięso, dodać ziele i listek, wszystko zalać wywarem z kostki rosołowej. Dusić na wolnym ogniu 45-60 min, na koniec można wyjąć rolady i zagęscic sos szejkerem, podawać z ziemniakami, ryżem lub kasza.