Sposób przygotowania:
Rolady śląske
Mięso-ja zazwyczaj robię z karkówki lub szynki-kroimy na kotlety.Mocno je rozbijamy(uwaga na karkówkę bo łatwo można kotlety podziurawić).
Mięsko smarujemy musztardą,posypujemy pieprzem i solą(bądź przyprawą typu vegeta)
Układamy na środku cebulkę pokrojoną w kostkę i boczek wędzony także pokrojony w kosteczkę.Zwijamy rolady.Owijamy nitką.Na patelni mocno rozgrzewamy margarynę bądź smalec,układamy rolady.Na mocnym ogniu rumienimy mięsko.Potem przekładamy do brytfanki,wlewamy tłuszcz,na którym rumieniliśmy rolady,dolewamy wody tak,by mięso było przykryte.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Zalecam dodać listek laurowy,ziele angielskie i owoce jałowca.Jałowiec daje niesamowity aromat.
Gdy rolady są już miękkie wyjmujemy je,ściągamy notki.Przygotowujemy z wywaru sos.Ja do kubka wlewam zimną wodę(3/4 kubka)wsypuję 4 widelce mąki,dokładnie mieszam i wlewam do gotującego się wywaru.Przyprawiamy do smaku.
Gotowe.
Pyszne są razem z kluskami śląskimi:)
Mięsko smarujemy musztardą,posypujemy pieprzem i solą(bądź przyprawą typu vegeta)
Układamy na środku cebulkę pokrojoną w kostkę i boczek wędzony także pokrojony w kosteczkę.Zwijamy rolady.Owijamy nitką.Na patelni mocno rozgrzewamy margarynę bądź smalec,układamy rolady.Na mocnym ogniu rumienimy mięsko.Potem przekładamy do brytfanki,wlewamy tłuszcz,na którym rumieniliśmy rolady,dolewamy wody tak,by mięso było przykryte.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Zalecam dodać listek laurowy,ziele angielskie i owoce jałowca.Jałowiec daje niesamowity aromat.
Gdy rolady są już miękkie wyjmujemy je,ściągamy notki.Przygotowujemy z wywaru sos.Ja do kubka wlewam zimną wodę(3/4 kubka)wsypuję 4 widelce mąki,dokładnie mieszam i wlewam do gotującego się wywaru.Przyprawiamy do smaku.
Gotowe.
Pyszne są razem z kluskami śląskimi:)