Sposób przygotowania:
Roladki z bobem w sosie pomidorowym
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety najlepiej przez folię. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupek. Bób rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i podsmażoną czerwoną cebulę pokrojoną w małą kotkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz układamy na mięsie i zwijamy roladki. Roladki smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano. Smażenie zaczynamy od strony łączenia mięsa. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory i smażymy je tak długo aż wyparuję woda i sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat i dusimy całość do miękkości dodając bazylię i papryki. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy porwane listki bazylii. Do sosu można użyć pomidorów krojonych, skróci to czas smażenia. Roladki podajemy na sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem kaszy kuskus przygotowanej wg przepisu na opakowaniu. Smacznego ;)
marietta