Sposób przygotowania:
Rolady wołowe
Pieczeń pokroić w 0,5 cm plastry. Poztrzaskać lub jak kto woli rozbić tłuczkiem na cieńko. Płaty te posolić i popieprzyć, popaprykować. Następnie zrobić rolady czyli biorę taki płat smaruję z jednej strony obficie musztardą, na to daję kapkę przecieru pomidorowego, boczek, cebulę, ogórek. Zawijam w roladę i owijam nicią aby się nie rozwaliło w trakcie gotowania. Można użyć też wykałaczek albo specjalnych szpilek. Ja jednak cięgle nici używam. Postąpić tak z każdym płatem a u mnie było ich 12. Następnie w głębokiej patelni, brytfanie lub garnku rozpuścić smalec i włożyć rolady. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podlewając wodą. Potem wyjąć rolady i usunąć nici. Zrobić sos zalewając wywar rozrobioną w wodzie mąką. Rolady podawać z kluskami ziemniaczanymi oblanymi sosem i z modrą kapustą.
góralka
Jojo
montajka
Naprawdę? Ta porcja była dla mnie tyle że jeszcze sobie 4 kluski dołożyłam. Mój mąż też tyle nie je bo pomimo, że jest ślązakiem za kluskami nie przepada.
luna
montajka
bogda46