Sposób przygotowania:
Rollkebab
Przygotowujemy ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dodajemy olej. Wyrobione ciasto odkładamy na minimum 30 minut do podwojenia objętości. Farsz: Pierś z kurczaka drobno dzielmy i przyprawiamy przyprawą Gyros. Podsmażamy. W miesce mieszamy podsmażoną pierś z kurczaka w gyrosie, starty żółty ser oraz pokrojoną w piórka cebulę. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Środek smarujemy sosem cygańskim. Na tak przygotowany placek kładziemy dużo farszu i składamy (na początek węższe boki do środka, następnie zwijamy. Wierzch rollkebaba smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Podajmy przekrojone na pół. Bez problemu można chwycić w rękę.