karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Rollkebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super smaczny domowy fast food.

Rollkebab Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rollkebab

 

  • Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • ćwierć kostki dożdży Babuni
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • trochę oleju
  • jajko
  • Farsz:
  • Ser
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa kebab
  • cebula
  • Sos cygański Develey

Sposób przygotowania:

Rollkebab
Przygotowujemy ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dodajemy olej. Wyrobione ciasto odkładamy na minimum 30 minut do podwojenia objętości. Farsz: Pierś z kurczaka drobno dzielmy i przyprawiamy przyprawą Gyros. Podsmażamy. W miesce mieszamy podsmażoną pierś z kurczaka w gyrosie, starty żółty ser oraz pokrojoną w piórka cebulę. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Środek smarujemy sosem cygańskim. Na tak przygotowany placek kładziemy dużo farszu i składamy (na początek węższe boki do środka, następnie zwijamy. Wierzch rollkebaba smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Podajmy przekrojone na pół. Bez problemu można chwycić w rękę.
Rollkebab
Farsz do rolkebaba.
Rollkebab
Zawijamy.
Rollkebab
Smarujemy rozmąconym jajkiem.