Sposób przygotowania:
Rolmopsy Asus
Płaty opłukać, zalać 3 l. zimnej wody, moczyć około 8 godzin , osączyć. Ogórki ograć pokroić w słupki. Cebule obrać i posiekać na bardzo drobno. Każdy płat śledziowy posmarować musztardą położyć kawałki ogórka i trochę cebuli, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami. Następnie zrobić zalewę.
Zagotować ocet, 2 szklanki wody z solą, cukrem i przyprawami. Pozostawić aż zalewa ostygnie, następnie zalać ułożone w szklanym naczyniu rolmopsy np. w słoiku i odstawić szczelnie zakręcone na jeden lub dwa dni.
Zagotować ocet, 2 szklanki wody z solą, cukrem i przyprawami. Pozostawić aż zalewa ostygnie, następnie zalać ułożone w szklanym naczyniu rolmopsy np. w słoiku i odstawić szczelnie zakręcone na jeden lub dwa dni.